Meest ondernemende regio

Gedeputeerde Michiel Scheffer maakte dit vanmiddag bekend op de internationale conferentie in Papendal, dat in het teken staat van de European Entrepreneurial Region Award. Gelderland mag zich in 2019 de meest ondernemende regio van Europa noemen.

Sneller naar de markt brengen

ION+ is een fonds van €7,5 miljoen gericht op technologische ontwikkeling in de meest risicovolle fase. Het fonds verstrekt leningen van €200.000 tot €2.500.000. Hiermee helpt Oost NL Gelderse mkb ondernemers om hun innovaties sneller op de markt te brengen. Het fonds investeert in de voor Gelderland belangrijke sectoren Agrifood, Health, High Tech Systemen & Materialen, Energie- en Milieutechnologie en biobased economy.

Werk maken van innovatie

Aan de opzet van het fonds ligt een uitgebreide marktanalyse en verkenning ten grondslag. Daaruit blijkt dat vooral startups en snel groeiende bedrijven moeite hebben financiering te vinden.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘We spreken dan over de Valley of Death. Een fase waarin bedrijven veel moeten investeren in de ontwikkeling van technologie. Juist in die fase is er behoefte aan kapitaal om sneller nieuwe innovaties naar de markt brengen, maar is het moeilijk om financiers te vinden.’

Oost NL kan vanuit ION+ met meer risico en vroeger investeren dan het participatiefonds van Oost NL en het sluit met grotere investeringsbedragen aan bij de valorisatiefondsen en De Groeiversneller. Michiel Scheffer: ‘Zo is er voor ondernemers in Gelderland een aansluitende financieringsketen met 1 loket’.

Europese Investeringen

Het geld voor het fonds komt uit het Operationeel Programma (OP-Oost) van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). DIt programma is gericht op het versterken van de concurrentiepositie van Oost-Nederland als innovatieve Europese regio. Meer weten? Ga naar de webpagina over ION+ op Oost NL.