Noordoostpolder winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Flevoland én Regio Zwolle

De gemeente Noordoostpolder prolongeert de titel ‘MKB vriendelijkste gemeente van de provincie Flevoland’ en mag zich vanaf dit jaar ook de MKB vriendelijkste gemeente van de regio Zwolle noemen. De regio Zwolle bestaat uit 21 gemeenten in 4 provincies. Deze titel wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en initiatief van MKB-Nederland Regio Zwolle.
De prijzen werden door Jelle Weever (voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle) en Ronald de Vries (bestuurslid MKB-Nederland Regio Zwolle) uitgereikt aan Hans Wijnants (wethouder gemeente Noordoost Polder).

Noordoostpolder stond twee jaar geleden ook al op de eerste plek in Flevoland. Zeewolde staat dit jaar op plek twee, gevolgd door Almere op drie. MKB-Nederland Regio Zwolle kende vorige editie nog geen eigen prijs.

“Het is knap dat Noordoostpolder al meerdere keren de prijs wint”, vindt Hans Bakker, regiomanager MKB-Nederland Midden. “Het is vaak makkelijker om aan de top te komen, dan er ook te blijven. We hopen met deze prijs andere gemeenten te enthousiasmeren om aan de slag te gaan met mkb-vriendelijkheid. Vaak worden winnaars benaderd met de vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om te winnen. Wat zijn de succesfactoren en maak die toepasbaar op je eigen gemeente.”
Noordoostpolder voert de ranglijst in Flevoland en de regio Zwolle aan als het gaat om Tevredenheid over de Dienstverlening en Communicatie en Beleid en staat op tweede plek bij de pijlers Lasten (na Zeewolde) en Imago bij ondernemers uit een andere gemeente (na Almere).

Een vol punt hoger
Vergeleken met twee jaar geleden zijn ondernemers in Noordoostpolder op vrijwel alle aspecten van de dienstverlening een stuk positiever in hun oordeel. Kreeg de snelheid van werken vorige keer een magere zes, nu is dat een dikke zeven. Ook op Communicatie, Deskundigheid en Vergunningverlening is het rapportcijfer een vol punt hoger. De bereikbaarheid (digitaal en telefonisch) krijgt zelfs een acht van de respondenten. Het minst tevreden zijn ondernemers over de kansen op aanbesteden.
Opvallend is ook dat driekwart van de ondernemers weet dat er een accountmanager is voor het mkb. Minder positief zijn ze over het beleid om regeldruk te verminderen. Nog geen 40 procent vindt dat de gemeente daar voldoende aan doet. MKB-Nederland beveelt gemeenten aan een lokale MKB-Toets in te voeren: voor de invoering van een regel onderzoeken of deze geen onnodige administratieve lasten oplevert.

Stimulans
De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova.
Jelle Weever, voorzitter van MKB-Nederland Regio Zwolle vertelt: “De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en of ze waar voor hun geld krijgen. Wij zijn dan ook trots dat wij als regio de hoogste respons van Nederland hebben gehaald. Wij maken een overzicht van de resultaten van de gehele regio en geven de gemeenten tips en aanbevelingen om het mkb-klimaat te verbeteren.”

Landelijke bekendmaking
Op 26 maart 2019 maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

In totaal hebben zo’n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 370 in de provincie Flevoland en 2430 in de Regio Zwolle.
Het onderzoek heeft overwegend in de tweede helft van 2018 plaatsgevonden. In de ranglijst zijn de 344 gemeenten opgenomen die ten tijde van de bekendmaking zelfstandig bestaan en in 2018 niet in een herindelingsproces zaten. Uitzondering hierop is de fusiegemeente Groningen. Nieuw ontstane gemeenten worden bij de volgende editie weer regulier onderzocht.

Door | 19-03-2019 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.