Ondernemers Amersfoort gaan circulair bouwen

Op 18 januari 2017 hebben VNO-NCW provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, MKB-Nederland Midden, een groot aantal bedrijven uit de bouw- en demontage (sloop)sector en andere organisaties met hun handtekening hun inzet voor circulair ondernemen benadrukt. Hiermee geven zij aan met concrete circulaire projecten in stad en regio aan de slag te gaan.

Grote kansen voor bouwsector

De bouwopgave voor Amersfoort is de komende jaren enorm. Hier liggen dus grote kansen om bij te dragen aan de CO2-neutrale en afvalloze stad in 2030, wat de ambitie van de gemeente is. Wethouder Jan-Willem Stegeman (duurzaamheid, economie): “Circulair ondernemen wordt de nieuwe standaard. Amersfoort wil hier koploper in zijn. Natuurlijk omdat het bijdraagt aan een CO2-neutrale en afvalloze stad, maar ook omdat het werkgelegenheid en innovatie oplevert.”

Circulaire bouwagenda

Ondernemers, woningcorporaties en andere partijen zetten de projecten die zij de komende jaren circulair gaan uitvoeren (bouw, sloop, renovatie) op de circulaire bouwagenda. Die uitvoering gebeurt met maximaal hergebruik van producten en grondstoffen bij ontwerp, uitvoering, bouw en sloop.

Minder bouwafval, minder transport

Tijdens de bijeenkomst zei ondernemer Jan Hopman (VNO-NCW):“VNO-NCW wil dat de Nederlandse economie op wereldniveau bovenaan staat, met duurzaamheid als trademark. In Amersfoort willen we hier koploper in zijn.” Een mooi voorbeeld is de 3D-betonprinter die tijdens de bijeenkomst werd gepresenteerd. Die laat zien hoe de bouw duurzamer kan worden met veel minder bouwafval, minder transport en daardoor ook minder CO2-uitstoot en kosten. “Dit laat zien dat we vol moeten inzetten op ondersteuning van ondernemers die met circulaire economie aan de slag willen”, aldus Hopman.

Circulair inkoopbeleid gemeente

De gemeente draagt ook bij aan circulair bouwen, bijvoorbeeld door alle stoeptegels, stoepranden en betonklinkers circulair aan te besteden, goed voor 38 kilometer stoeprand en 10 voetbalvelden tegels en klinkers.

Door | 23-01-2018 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.