Overijssel en Gelderland groeien economisch sneller dan rest van Nederland blijkt uit Kracht van Oost-Nederland

Oost-Nederland blijkt een sterke economische factor in Nederland. Gelderland en Overijssel presteerden de afgelopen 15 jaar gemiddeld beter dan de rest van Nederland, zo blijkt uit het onderzoek ‘de Kracht van Oost-Nederland’ dat tijdens een groot congres op dinsdagavond 6 december in Zwolle werd gepresenteerd. De resultaten werden aangeboden aan Minister van Economische Zaken, Henk Kamp .

Kracht van Oost-Nederland

Afgelopen jaar hebben zes toponderzoekers in opdracht van beide provincies onderzoek geaan naar de prestaties van Oost-Nederland. Er is ondermeer in kaart gebracht waar de sterke punten van de verschillende regio’s liggen. Ook is in kaart gebracht waar Oost-Nederland zich op zou moeten richten.

Daaruit blijkt dat Gelderland en Overijssel het over een periode van 15 jaar economisch beter hebben gedaan dan het gemiddelde in Nederland. In Oost-Nederland groeide het aantal bedrijven harder, was er minder stijging van de werkloosheid, groeide het aantal banen harder en steeg het bruto regionaal product meer en dan gemiddeld in Nederland.

Opvallend daarbij is dat de regio Noord Veluwe economisch het beste presteerde.

Kansen laten liggen

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat Oost-Nederland kansen laat liggen. Met name op het gebied van kenniseconomie blijven de stedelijke regio’s achter in hun ontwikkeling. Verder blijkt dat de regio’s vaak sterk van elkaar verschillen in ontwikkeling en mogelijkheden.

De Kracht van Oost-Nederland is uitgevoerd door prof. dr. Oedzge Atzema, prof.dr. Gert-Jan Hospers, prof. dr. ing. Geert Teisman, prof. dr. Pieter Tordoir, prof. dr. Frank van Oort en sociaal-geograaf Piet Renooy. Het is voor het eerst in bestuurlijk Nederland dat een dergelijke groep wetenschappers zo’n groot onderzoek hebben uitgevoerd.

Proeftuin

Gedeputeerden Jan Markink (Gelderland) en Eddy van Hijum (Overijssel) zijn blij met het onderzoek: ‘Het onderzoek laat zien dat Oost Nederland alles in huis heeft om de proeftuin te worden voor de economie van de toekomst. We hebben de kennis om het te bedenken, de ruimte om het te proberen en de kwaliteit om het te maken’. De provincies gaan met de gemeenten en de partners in de regio’s bespreken hoe ze de kansen kunnen pakken en de slagkracht hiervoor kunnen ontwikkelen.

Meer over de kracht van Oost-Nederland vindt u op:www.gelderland.nl/krachtvanoost

Door | 08-12-2016 | Uncategorized | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.