Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland scoren hoog in verkiezing ‘mkb-vriendelijkste gemeente’

MKB Midden en VNO-NCW Midden zijn trots op de winnaars van de ‘mkb-vriendelijkste’ verkiezingen. De drie landelijke winnaars komen uit het werkgebied van de regionale ondernemersverenigingen. In de twee top 10-lijsten staan maar liefst negen steden en gemeenten uit Gelderland, Overijssel en Utrecht.

 Regiomanager Hans Bakker herkent de waardering die ondernemers de top 10 geeft. ‘Deze gemeenten hebben over het algemeen meer aandacht voor mkb-beleid, zijn goed bereikbaar en hebben korte lijnen. Een voorbeeld voor anderen. ’

Overijssel verkozen

Overijssel is door ondernemers verkozen tot mkb-vriendelijkste provincie van Nederland. Gedeputeerde Eddy van Hijum ontving de prijs vandaag uit handen van regiomanager Hans Bakker van MKB-Nederland tijdens een ondernemersontbijt waar vele ondernemers  en bestuurders van gemeenten bij aanwezig waren. “Het onderzoek naar de mkb-vriendelijkste provincie van Nederland is nieuw”, zegt regiomanager Hans Bakker van MKB Midden. “De ranglijst wordt bepaald door de optelsom van alle uitslagen van de 25 gemeenten in Overijssel”.

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie: “Dit is een geweldig resultaat. Voor de ondernemers, de gemeente én de provincie. Het MKB is het fundament van onze regionale economie. Als provincie willen wij ondernemers ruimte bieden om te starten, te groeien en te vernieuwen. Bijeenkomsten zoals dit ondernemersontbijt in Rijssen organiseren wij om ervaringen uit te wisselen en om ons economische beleid aan te scherpen. Deze top 1 positie is een mooie steun in de rug.”

In de uitslag staat op de tweede plaats de provincie Limburg en de provincie Flevoland staat op de derde plaats.

Rijssen-Holten derde keer winnaar

Vanmorgen werd ook bekend dat het Overijsselse Rijssen-Holten de landelijke winnaar is van mkb-vriendelijkste gemeente. De gemeente gooit al jaren hoge ogen bij deze verkiezing, die MKB-Nederland sinds 2008 elke twee jaar organiseert. De gemeente werd al twee keer winnaar van de provincie Overijssel en eindigde vorige keer landelijk op de tweede plaats. Ondernemers zeggen tevreden te zijn over het gemeentelijke bestuur, dat toegankelijk is en goed naar hen luistert.

Apeldoorn beste mkb-stad

Apeldoorn is sinds vandaag verkozen tot de meest mkb-vriendelijke stad van Nederland.  Dat is verrassend, want bij de vorige editie bungelde de stad onderaan de ranglijst van de G36. Het binnenhalen van evenementen met veel uitstraling zoals de start van de Giro in mei met extra omzet voor onder meer winkeliers en horeca zal daaraan hebben bijgedragen. Met een rapportcijfer van 7,2 is het duidelijk dat ondernemers tevreden zijn over hun gemeentebestuur, dat de laatste jaren heeft geïnvesteerd in het contact met lokale bedrijven.

De top

Naast Apeldoorn als landelijke winnaar bij de 36 grootste steden staan ook Zwolle en Amersfoort in de top 10. Maar liefst 7 van de top 10-gemeenten komen uit Midden- en Oost-Nederland. Naast Rijssen-Holten zijn dat Bunschoten, Renswoude, Barneveld, Berkelland, Overbetuwe en Dalfsen. Bunschoten zit de winnaar op de hielen en steeg van de 5e naar de 2e plek. Noemenswaardig is ook de opmars van Berkelland (tweede in Gelderland). Van een positie onderaan de middenmoot in 2013/2014 staan ze nu in de top-10.

 “Zoals ook in de sport is het bereiken van de top een moeilijke weg. Maar minstens zo belangrijk is om aan de top te blijven. Daarvoor moet je als overheden, zowel provincie als gemeenten, samen met het bedrijfsleven, blijven investeren in dienstverlening en korte lijnen. Een compliment voor alle betrokkenen is dan ook op zijn plaats”, vindt Bakker.
Stimulans

De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente/provincie is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova met steun van Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. De prijs dient als stimulans om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben ruim 21.000 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt

Door | 16-11-2016 | Uncategorized | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.