Overijsselse ondernemers hebben vertrouwen in toekomst economie

De verwachtingen van de Overijsselse ondernemers over het economisch klimaat worden positiever. In het tweede kwartaal van 2016 waren zij optimistisch over hun eigen bedrijvigheid en omzet. Het aantal faillissementen in Overijssel was in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar lager dan in dezelfde periode van de voorgaande jaren.

 

Ondernemers positief over productie en omzet, somber over orders

Overijsselse ondernemers verwachten nagenoeg hetzelfde van de economische ontwikkelingen als de Nederlandse ondernemers gemiddeld (zie figuur 1 in rechter kantlijn). Wel zijn de Overijsselse ondernemers positiever in hun verwachtingen over de productie en bedrijvigheid en de omzet van de eigen onderneming. Van de binnenlandse en buitenlandse orders verwachten zij echter minder dan de Nederlandse ondernemers (gemiddeld).

Overijsselse ondernemers positiever over economisch klimaat

Overijsselse ondernemers zijn steeds positiever over het economisch klimaat. In het tweede kwartaal van dit jaar gaf 17% van de ondernemers in Overijssel aan dat zij verwachten dat de economische situatie zou verbeteren. In dezelfde enquête gaf 8% van Overijsselse ondernemers aan dat zij een verslechtering verwachten. De verwachting dat de economische situatie zal verbeteren is in deze periode ook aanzienlijk gegroeid vergeleken met voorgaande jaren, tot boven de landelijke groei.

Landbouwsector is negatief over de economie

De verwachtingen van Overijsselse ondernemers in de diverse sectoren zijn anders dan de landelijke verwachtingen. Zo verwachten meer ondernemers in Overijssel positieve ontwikkelingen in de economische situatie in de sectoren horeca, informatie en communicatie, industrie, handel en cultuur, sport en recreatie. In de sector landbouw zijn de verwachtingen van Overijsselse ondernemers echter negatiever dan landelijk. (Zie figuur 3 in rechter kantlijn.)

Daling aantal faillissementen in Overijssel zet door

In de eerste helft van 2016 waren er in Overijssel minder faillissementen dan in dezelfde periode van de voorgaande jaren. Deze ontwikkeling is ook kenmerkend voor Nederland in het algemeen. In de eerste helft van dit jaar zijn 185 faillissementen uitgesproken van bedrijven en instellingen in Overijssel; in dezelfde periode van 2015 bedroeg het aantal faillissementen 216. Figuur 4 (zie rechter kantlijn) toont de ontwikkelingen in het aantal faillissementen in Overijssel en per Overijsselse regio.

Lees hier het hele bericht van CBS

Door | 09-09-2016 | Regionaal Nieuws | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.