Rijssen-Holten en Apeldoorn bekroond als mkb-vriendelijkste gemeente

Een beloning voor het goed oog hebben voor de belangen van ondernemers, de ruggengraat van de economie. Met die woorden overhandigde voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten en wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn een schildje en oorkonde voor de mkb-vriendelijkste gemeente respectievelijk stad van Nederland. Van Flynth, sponsor van deze prijs van MKB-Nederland, ontvingen beide lokaal bestuurders een plaatsnaambord.

Rijssen-Holten
Rijssen-Holten is al jaren de nummer 1 vriendelijkste gemeente van de provincie Overijssel. De gemeente laat al jaren een stijgende lijn zien; Van de twintigste plaats in 2009, naar plek 7 in 2011. Bij de vorige editie twee jaar geleden werd Rijssen-Holten nog tweede. Dit jaar wisten ze bovenaan te eindigen. Een belangrijke reden die ondernemers noemen is de toegankelijkheid van zowel het college van B&W als de ambtenaren in Rijssen-Holten. De gemeente betrekt ook actief de ondernemers bij het beleid. Zo kregen de ondernemersverenigingen op de Dag van de Ondernemer cheques ter waarde van totaal 25.000 euro, om goede voorstellen te ontwikkelen voor de gemeente.

Apeldoorn
Apeldoorn daalde na de eerste uitreiking in 2009 juist, maar heeft nu een opmerkelijke inhaalslag gemaakt. Bij de lijst van grote gemeenten verliep de ranking van de stad van 15 naar 29 naar 39 de vorige editie. Om nu een enorme sprong te maken naar de eerste plaats. Landelijk gezien staat Apeldoorn op plek 14. Wethouder Sandmann stelt dat dit mede een gevolg is van de crisis de afgelopen jaren. Die heeft partijen dichter bij elkaar gebracht. Overheid, ondernemers en onderwijs werken nu intensief samen. Begin volgend jaar wordt het Ondernemershuis 2.0 geopend.

Stimulans
De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door bureau LexNova en mede mogelijk gemaakt door Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. Het onderzoek dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ruim 21.000 ondernemers zich (telefonisch of online) hebben uitgesproken over vier onderdelen: de tevredenheid over de eigen gemeente; het imago van andere gemeenten; de communicatie vanuit de gemeente en het beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf; de beleving van gemeentelijke lasten (prijs/kwaliteitsverhouding).

Door | 16-12-2016 | Uncategorized | 0 reacties
Deel dit verhaal, kies je platform!
Share

Over de schrijver:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.